U13 eindigt zesde van België

De Leuvense U13-ploeg verbaasde vriend en vijand met hun kwalificatie voor het Belgisch Kampioenschap. Ze kwamen daar terecht tegen ploegen waar ze begin dit seizoen zwaar van verloren waren. Het doel was natuurlijk om de titel te pakken, maar dat werd een moeilijke opdracht. Leuven mistte basisspeler Gijs Verweijen wegens een knieblessure. Dit plekje in de basis werd opgevuld door Charlotte Van Dael.

Voor de eerste wedstrijd tegen Mechelen had iedereen extra veel zenuwen. De spelers van Leuven kennen de spelers van Mechelen goed doordat ze ieder jaar samen op stage gaan en ze waren zich ervan bewust dat Mechelen drie heel sterke spelers heeft. Eerder dit seizoen was Leuven zwaar verloren tegen Mechelen. De eerste helft stond de beste speler van Mechelen, Miel Forceville, in de goal. Alles verliep vlot; Leuven kon drie keer scoren en keeper Lander Engelen plukte alle doelpogingen van Mechelen uit de lucht. De tweede helft kwam sterkhouder Miel op het veld waardoor Leuven het meteen moeilijker kreeg. Leuven bleef echter wel heel de tweede helft aan de leiding tot de laatste 20 seconden, 5-5. Nadien werd Mechelen nog derde van België dus een gelijkspel tegen Mechelen bleek achteraf een topprestatie.

De tweede wedstrijd was tegen Eeklo, de ploeg waarvan Mechelen 4-2 verloren was. Leuven wist wat hen te doen stond om de kruisfinales te halen; ze mochten met twee punten verliezen zolang ze meer dan twee keer scoorden. Tijdens de eerste helft stond de verdediging van Leuven wankel. Eeklo had twee goede spelers die ze maar niet in bedwang konden houden. In de rust stond het 7-2. Tijdens de tweede helft had Leuven dus drie goals in te halen. Het leek heel de tweede helft mogelijk. Leuven speelde beter dan Eeklo en haalde twee goals in. Helaas was dit één goal te weinig om door te gaan naar de kruisfinales, het werd 9-6. De ontgoocheling was groot bij zowel de spelers als bij de coaches.

De laatste wedstrijd was dus de strijd om de vijfde plaats tegen Bergen. De ploeg uit Henegouwen had maar één heel goede speler dus dit leek zeker een haalbare kaart. De eerste helft verliep moeizaam. Leuven ging de rust in met een achterstand en met twee fouten op Elena Gillard haar naam. In de tweede helft zat, op de save van Lander Engelen bij een penalty na, alles tegen. Elena Gillard kreeg haar derde fout en ook Bas Goos mocht gaan douchen met drie fouten achter zijn naam. Kobe Janssen was dan weer twee minuten out door een harde stamp in zijn buik. Op een bepaald moment lagen er nog maar vier basisspelers in het water: Lander Engelen, Oscar De Vis, Yannis Vandergooten en Charlotte Van Dael. Invallers Tessa Vankeerberghen, Jasper Desplentere en Felix Sterck stonden hun mannetje en gaven een paar minuten het beste van zichzelf. Het mocht echter niet zijn. Leuven bleef vechten tot de laatste seconde, maar de eindstand was 6-5.

Leuven eindigde dus laatste op het Belgisch Kampioenschap, maar ze kijken met trots terug op het seizoen. Ze vonden het een hele eer om te mogen meedoen aan het BK. Leuven heeft bewezen waarom ze daar stonden met een gelijkspel en twee nipte verliezen. De Leuvense U13-ploeg heeft enorm veel vooruitgang gemaakt dit seizoen. De coaches zijn super trots op hun spelers.

Uitslagen: Mechelen-Leuven: 5-5 / Eeklo-Leuven: 9-6 / Mons-Leuven: 6-5

Speelden voor Leuven: Lander Engelen, Elena Gillard, Charlotte Van Dael, Tessa Vankeerberghen, Oscar De Vis, Yannis Vandergooten, Bas Goos, Kobe Janssen, Jasper Desplentere, Martijn Vaes, Felix Sterck en Yann Dickes

Supporters op de bank: Gijs Verweijen en Arthur Petrovski

Coaches: Lotte Delport en Jan-Thomas Roefs