SHII: Leuven 19 - Antwerpen 9

LAQUA – KAZSC

Verslag: Maarten Eerdekens

Als afsluiter van de reguliere competitie stond zondagavond 17 maart Leuven - Antwerpen op de kalender. Leuven staat vijfde met drie punten voorsprong op Antwerpen, dat zesde staat. De thuisploeg wil zijn voorsprong uitbreiden voor de play downs en revanche pakken voor de 8-5 nederlaag dat het leed in de heenronde aan de Schelde.

Leuven veroverde als eerste de bal, maar beide ploegen wilden eerst de doelmannen testen vooraleer ze echt aan de match begonnen. Antwerpen kreeg als eerste manmeer na een minuut, maar kon niet profiteren. Het duurde vier minuten, maar dan kwam de match op gang. Nathan Dompas brak de ban met een schot op de keeper dat binnen devieerde. Daarna scoorde kapitein Ben Vandoren in de verre hoek en ketste Nathan de bal in de korte hoek, 3-0 in 2 minuten. Leuven had de defensie op slot, mede dankzij goed keeperswerk van jonkie Simen Cassiman. Maar doordat Ben te hard doorging, kreeg Antwerpse een penalty, die het omzette, 3-1. Antwerpen kreeg nog een manmeer en vroeg timeout, doch miste het schot. Lukas Dekeyser strafte dit af door in de tegenaanval zijn eerste van de avond met een heerlijke lob over de keeper te leggen. Het ging van kwaad naar erg voor Antwerpen, want met een man minder knalde Nathan in de verre bovenhoek. 5-1 na een sterk eerste kwart van Leuven.

Het begin van de tweede time begon met een manmeer voor Leuven, maar scoren deed het niet. Het was Antwerpen dat tegenprikte doordat Leuven te snel overschakelde naar de aanval en Antwerpen alleen voor goal liet, 5-2. Leuven kon zijn voorsprong snel terug uitbreiden, doordat Yoram Luts inzwom en twee verdedigers verschalkte om daarna de bal over de keeper in doel te lobben.  Even later kon Joris Leemen vanop 5 meter de netten doen trillen waarna Nathan de bal alweer met een gelukje voorbij de keeper kreeg, 8-2. Antwerpen milderde in de laatste minuut nog, eerst na een uitsluiting van Ward Lamberts, daarna na een snelle counteraanval, 8-4 bij de rust.

Na de pauze kwam Leuven pas echt onder stoom. Nathan schoot na 15 seconden de 9-4 ten de netten. Dan kreeg Leuven tweemaal manmeer die het perfect uitspeelde, de eerste tikte Ward  binnen op twee meter, voorts knalde Lukas de bal in de korte hoek. Antwerpen milderde ook met een mannetje meer tot 11-5, maar Leuven ging gewoon verder op zijn elan. Het kreeg nogmaals manmeer, die werd omgezet door John Higgins vanop zes meter. Nadien maakte Yoram zijn tweede van de avond in de rebound, 13-5. Antwerpen kon toch lichtjes een vuist maken door na uitsluiting van Ward direct te scoren. De volgende tegenaanval van Antwerpen trok de keeper van Antwerpen aan Ward. Na een hoop verwarring bij de scheidsrechters, kregen de keeper en Ward beiden een uitluiting. Ward kon gaan douchen met zijn derde uitsluiting van de avond. Antwerpen scoorde in de rebound, 13-7. De keeper van Antwerpen kreeg dan toch het deksel op de neus voor een volle tribune, want hij faalde belachelijk op een lob van 7 meter van Yoram, 14-7 na de derde time.

Door het incident kreeg Leuven alleen nog maar meer motivatie, en besloot Lukas om zijn duivels te ontbinden. Na een snelle tegenaanval schoot Lukas de bal binnen, Nathan joeg vanop vijf meter zijn zesde goal van de avond tegen de netten en alweer op tegenaanval versloeg Lukas, helemaal terug de oude na zijn afwezigheid in de heenronde, de keeper, 17-7. Dat zag ook trouwe supporter Simon Vanlangendonck: “Lukas behaalde weer zijn niveau alsof hij nooit was weg geweest”. Jan-Pieter kreeg net als Ward zijn derde uitsluiting van de avond samen met een uitsluiting van Antwerpen. Even later kon Antwerpen profiteren na een uitsluiting van Jef De Cat. De volgende aanval maakte Lukas zijn topmatch compleet toen hij de bal voor goal toegespeeld kreeg en met een revairs om je vingers bij af te likken de netten nogmaals liet trillen, 18-8. Met een ketsbal kon Antwerpen nog eens tegenprikken, maar het slotakkoord was nog voor de kapitein, die met een verre ketsbal, de 19-9 eindstand op het bord zette.

Leuven laat in de laatste match van de reguliere competitie zien wat voor niveau het wou halen tijdens het hele seizoen. Het speelde Antwerpen van het kastje naar de muur met een geweldige prestatie. Trainer Steph Degand was trots op zijn team. Nathan werd met zijn zes goals niet enkel topschutter van de match, hij werd ook tweede in het algemeen topschuttersklassement van de reguliere competitie.

De reserveren gingen eervol onderuit met 7-10.

Scoorden voor Leuven: Nathan Dompas – 6, Lukas Dekeyser – 5, Yoram Luts – 3, Ben Vandoren – 2, Joris Leemen – 1, Ward Lamberts – 1, John Higgins – 1