SHII: Leuven 13 - Gent 12

Op Speeldag 16 in de tweede klasse waterpolo heren stonden Leuven en Gentse A tegenover elkaar in het bad. Leuven stond na een ongeslagen reeks van vier matchen, waarvan drie overwinningen, gedeeld vijfde met Wase op 24 punten. Gentse staat tweede met 33 punten, het won al zijn wedstrijden buiten tegen Eeklo (2x) en Aalst (1x). De thuisploeg beseft dat het voor een ongelofelijk zware opdracht staat.

Ondanks de indrukwekkende cijfers van Gent was het Leuven dat verschroeiend uit de startblokken schoot. Na goed uitverdedigen na een uitsluiting van Yoram Luts, was het Ben Vandoren dat op de tegenaanval in de korte hoek de score opende. Vervolgens smeet Jef de Cat met een revairs vanop piquet binnen, waarna Ben vanop de vijfmeter via de deklat de 3-0 scoorde. Gentse milderde tot 3-1. De aanval erna was alweer Ben paraat met een schot in de verre hoek, 4-1. Dankzij goed verdedigend werk kon leuven de bal veroveren, speelde Ben alleen voor goal aan waardoor Gent gedwongen werd aan de noodrem moest trekken. Met een penalty schoot de kapitein zijn vierde van de time binnen. Gentse werd wakker en kon bij de volgende tegenaanval een man op de rechterflank alleen vrijspelen, die genadeloos afwerkte, 5-2. De coach van Gent vroeg enkele minuten later een time-out, en het kon erna via piquet de voorsprong verkleinen tot 2 punten, 5-3.

In time 2 ging Leuven verder op zijn elan. Jef kon zich op piquet loswerken en via een revairs de 6-3 tegen de netten werken. Daarna scoorde Ben op tegenaanval de 7-3 in de korte hoek en verraste Jan-Pieter Everts iedereen door vanop acht meter met een strak afstandsschot 8-3 op het scorebord te doen verschijnen. Net zoals de eerste time duurde het even voordat Gentse op gang kwam, dat door uitsluiting van diezelfde Jan-Pieter in de rebound 8-4 maakte en even later na afwijken keeper Alexander Maes opnieuw kon kloppen. 8-5 stand stand bij de rust.

Na de rust liet Gentse zien waarom de tweede plaats niet onverdiend is. Na enkele aanvallen maakte het 8-6 na fout op vijf meter. De frustraties bij Leuven begonnen op te lopen en het team ging verdedigend en aanvallend eronder lijden. Het liet Gentse te snel alleen voor goal, dat efficient afwerkte. Even later konden de Stroppendragers te gemakkelijk gelijkmaken op de tegenaanval, 8-8. Leuven herpakte zich en dankzij een strak schot net buiten de vijf meter van Ben kwam het terug op voorsprong. Gentse kon daarna vanop afstand gelijkmaken, maar Leuven had daarna het geluk wel aan zijn kant, doordat een schot van Ward Lamberts afweek over de keeper van Gent in doel. 10-9 was de ruststand na het derde kwart en de spanning was te snijden in en naast het bad.

Beide teams hadden oog op de overwinning, doch Leuven begon het best aan de vierde time. Lukas Dekeyser vond de weg naar het doel door na een snelle tegenaanval met een ketsbal in de korte hoek te scoren. Jef kon daarna op piquet met een revairs nogmaals de keeper kloppen, 12-9. Daarna kreeg Jan-pieter zijn derde uitsluiting van de avond waarvan Gent optimaal gebruik maakte, 12-10. Leuven en Gentse probeerden, met uitsluitingen aan beide kanten tot gevolg, maar niemand die kon profiteren. Het was Gentste dat uiteindelijk de aansluiting vond in de verre hoek, om daarna via piquet op gelijke hoogte te komen, 12-12 met nog 81 seconden te spelen. Na goed verdedigen aan beide kanten kon Nathan Dompas zich op de rechterkant vrijspelen met een geweldige individuele actie en bracht alleen voor goal Leuven op voorsprong, 13-12 met nog één aanval te gaan voor Gent. Yoram kreeg zijn derde uitsluiting van de avond, maar Gentse kon niet meer langszij komen.

Leuven starte zeer sterk maar door frustraties en defensieve fouten maakte het de match toch nog ongelofelijk spannend. Uiteindelijk kan het toch de overwinning thuishouden door goed teamwork en doorzettingsvermogen. Onverwacht maar zeker niet onverdiend klopt het de nummer 2 in de stand. Leuven heeft samen met Wase 24 punten, maar met een beter doelsaldo van 1 doelpunt staat het toch nog boven in de stand. Zondag 15 april om 20u30 speelt Leuven thuis in Sportoase tegen Tielt, de nummer 3 in de stand.

De reserven gingen eervol onderuit met 6-9.

Scoorden voor Leuven: Ben Vandoren – 6, Jef De Cat – 3, Lukas Dekeyser – 1, Nathan Dompas – 1, Ward Lamberts – 1, Jan-Pieter Everts – 1.

Verslag: Maarten Eerdekens