SD: Leuven 14 - ECBLA 10

Afgelopen zondag keken Leuven en de entente tussen Calypso en Eigenbrakel elkaar voor de tweede keer dit weekend in de ogen. Na het controversieel gelijkspel op zaterdag in Eigenbrakel, zijn de Leuvense dames erop gebrand de overwinning thuis binnen te halen. De bezoekers zijn natuurlijk op hun hoede. Het massaal aanwezige publiek krijgt gegarandeerd een spektakel voorgeschoteld. Doordat de scheidsrechter zich na een half uur nog steeds niet liet opmerken, namen Yoram Luts en de assistent-coach van Calypso de match dan maar zelf in handen als refs.

De Leuvens dames starten verschroeiend.

Na nog geen minuut is de eerste manmeer voor Leuven al een feit, en Irene Claes breekt direct de ban via de korte hoek. De dames hebben hun vrouwmeer duidelijk geoefend, want bij de tweede uitsluiting verdubbelt Hannah vanaf de laatste lijn de score, 2-0. Calypso probeert, maar geraakt niet verder dan de deklat of een sterke Hanne Delport. Vervolgens krijgt Salina op piket één tel teveel vrijheid, waarna zij de bal met een revairs binnenramt. Calypso zwemt de volgende aanval door de verdediging en haalt de nul van het bord, 3-1. Dat beide teams er iets te veel voor willen gaan, resulteert ook in meerdere uitsluitingen aan beide kanten, waarvan Lotte Delport er uiteindelijk eentje van kan verzilveren via de korte hoek en een halve minuut later ook een penalty omzet. De bezoekers milderen uiteindelijk nog via chaos met een verrassend shot van ver, 5-2.

Het harde spel gaat in de tweede time gewoon verder. Leuven krijgt manmeer, en Lotte wordt alleen gelaten waardoor ze vrij mag scoren. Calypso en uitsluitingen, het blijkt geen geslaagd huwelijk, want hun eigen voordeel gooien ze over en zelf stapelen ze de fouten op. De thuisploeg speelt prachtig samen, en zo kan Lotte Cauwenberg vlot afwerken vanop de tweede paal, 7-2. Leuven laat op dat moment even de focus zakken, en laat zo de bezoekers terug in de match komen. Eerst scoren ze na een ingestudeerd nummertje, waarna Leuven een uitstluiting de nek omwringt en Calypso met een snelle tegenprik de 7-4 tegen de netten werkt. Lotte Delport zwemt vervolgens voor haar verdediger en krijgt dan de penalty, die ze zelf ongenadig afwerkt. 8-4. De rest van de time toont vooral slechte afstandsschoten op of over de deklat en frustratie bij beide teams.

De thuisploeg gaat door op hun elan.

Emma Dierckx krijgt als laatste man geen hulp en neemt dan maar de uitsluiting. De bezoekers denken dat de goal een halve meter hoger ligt, en schieten over, alweer. De tegenaanval van Leuven staat wel op scherp, want direct daarna knalt Celine binnen, waarna Lotte Cauwenbergh dat kunstje aan de rechterkant nog eens overdoet, 10-4. Het hinderen van de thuisploeg levert Leuven nogmaals een manmeer op die Emma vlot tegen de netten knalt. De thuisploeg communiceert slecht en laat als gevolg daarvan een aanvaller helemaal alleen tegenover Hanne, die deze keer geen antwoord heeft, 11-5. Calypso kan dan eindelijk een manmeer omzetten na uitsluiting van Lotte Cauwenbergh, 11-6. Leuven krijgt manmeer op tegenaanval, Lotte Delport knalt binnen in de korte hoek. Het venijnige spel van Calypso zit na al die tijd ook eens een keertje mee: na uitsluiting van Lies van Gorp probeert Hannah zich los te werken boven water en mag gaan douchen. Met twee man meer kunnen de bezoekers wel afwerken en komen op 5 punten, 12-7. 

De laatste time begint met een uitsluiting voor de bezoekende ploeg, maar de Leuvenaars antwoorden met een misser van formaat. De volgende aanval voor Calypso kan Celine de bal mooi ontfutselen en even later stopt Hanne een één-nul voor goal. Hanne geeft in tegenaanval de bal mee met Lotte Cauwenberg die haar naamgenoot perfect aangooit en zo kan Lotte Delport heerlijk de bal tegen de netten werken. Salina knalt de bal van ver er eindelijk wel eens in, 14-7. Met Lotte Delport langs de kant met kramp en de overwinning binnen bereik, laat Leuven het niveau drastisch zakken. De bezoekers missen nog hun manmeer na uitsluiting van Lies van Gorp, maar even later is het raak via het centrum. Twee aanvallen later raken de bezoekers voor de verandering de onderkant van de lat en gaat de bal wel binnen, 14-9. Leuven geraakt nog maar moeilijk onder de druk uit, en wordt zo geforceerd om fouten te maken. De bezoekers bakken er twee uitsluitingen niks van, maar de derde keer uitsluiting is scheepsrecht en zo komt de 14-10 eindstand op het bord.

Leuven speelde met momenten te snel maar liet ook mooi teamspel en weerwerk zien. Met nog veel werk voor de boeg laten ze zien dat ze gegroeid zijn als team en houden ze verdiend de overwinning thuis. Na een weekend met 4 op 6 in een dubbele confrontatie met de rechtstreekse concurrent mogen de dames zich in de play-offs opmaken voor twee duels tegen Eeklo in de halve finales.

Sponsors