Heren winnen eerste finalematch

10-6 overwinning tegen Oostende

 

Zondag 14 mei 2017, Sportoase te Leuven.

 

De gezonde spanning staat op de gezichten van de thuisploeg te lezen. Blikken kruisen, en er wordt gegrijnsd. Dit is niet het soort spanning die verlamt, maar van het soort die adrenaline door heel het lichaam doet pompen. De eerste match van de play off finale, en Leuven Aquatics heeft zijn volledige focus om de thuiswedstrijd binnen te halen, en volgende week de titel. Ook de nummer 1 na de competitie, Oostende, beseft duidelijk wat er op het spel staat, want bij het betreden van het zwembad staan ook hun gezichten strak van de focus. Leuven is tenslotte ongeslagen in eigen bad dit seizoen.

 

De twee ploegen hangen klaar, elke vezel gespannen, ogen op de bal gericht. Vonckx knikt, en Veys fluit de wedstrijd in gang. Bal nipt voor Oostende, en we zijn vertrokken. De eerste 2 aanvallen tasten de ploegen elkaar wat af, een beetje inschatten waar ze aan toe zijn. Maar bij de tweede aanval van Oostende botst de Oostendse nummer 4 de bal mooi in de linker bovenhoek. De lange armen van Alexander Maes kwamen hier zelfs te kort. Een mooie eerste goal. Exact een minuut later is het de Leuvense nummer 4, Ben Vandoren, die de bal er van op 10 meter in botst alsof het niets is, mooi in de rechter bovenhoek. De Oostendse ploeg toont zich als gevaarlijk, en waar Leuven hen iets te veel ruimte geeft, wagen ze een shot. Maar Alexander Maes staat op scherp. Op 3’40 wordt er een uitsluiting gefloten, en daar loopt het even mis. Vonckx gebaart 9, en Veys, de hoofdarbiter, steekt zijn vuist op, gebarend dat het tien is die buiten moet. Gabriele Colozzo(10) verlaat het water, waarop een penalty wordt toegekend voor Tom Roobaerts (9). Veys neemt hier helaas niet de fout op zich, en zwijgt. Resultaat: Tom Roobaerts 2 zware fouten (Gabriele geen), en de Oostendse nummer 9 legt zich klaar voor de penalty te nemen. Maar Alexander maast doet wat onmogelijk leek, en stopt het strak shot naar de linker onder hoek. Leuven schiet meteen weer in actie, en krijgt zelfs een man meer situatie. Helaas wordt het shot afgeblokt, en verliest Leuven de bal aan slordig passen. Een tegenaanval, een mooie pas, en de Oostendse nummer 10 tikt de bal strak binnen. Even later probeert Jan Pieter Everts met een prachtige verre pas op Lukas Dekeyser, maar die tikt hem net niet binnen. Een prachtige actie, maar helaas net geen goal. Weer een man meer voor Oostende, en net voor Ward Lamberts weer bij de rechter hoek kan komen verdedigen, schiet deze hem binnen in de korte hoek. De eerste time eindigt met een 1-3.

 

Leuven beseft dat ze beter moeten, maar ook dat ze beter kunnen. Vanaf het begin van de tweede time maken ze dit duidelijk. Leuven is veel gevaarlijker in de aanval, en in de verdediging vinden de Oostendenaars nog veel moeilijker een opening om te proberen scoren. Na een mooie counter actie, een pas van Gabriele naar Ward Lamberts, denkt iedereen dat het volgende punt voor leuven binnen is, maar helaas zit de Oostendse keeper er met een snelle reflex tussen. Maar Leuven laat zich niet kennen, en hervat meteen de actie. Ben zwemt in, een prachtige strakke pas van Laurens Eiroa, en Ben tikt hem binnen. 2-3, en Leuven lijkt zijn vuur hervonden te hebben. Ze voeren de druk op in verdediging, en Ben blokt de vergeefse shotpoging af. Leuven stelt zich weer op, en ditmaal is het Joris Leemen die met een sterke botsbal uitpakt, maar helaas net door de paal gestopt wordt. Als de Oostendse nummer 4 Ben weet te passeren lijkt hij even voor de goal alleen te liggen, maar al snel wordt duidelijk dat Ben nog steeds alles onder controle heeft, en de bal vlot afpakt. Leuven weer in aanval. Jef De Cat komt uit de hoek de bal vragen op vier meter en probeert ietwat overmoedig met een onverwachte revers. Een mooie poging maar net op de deklat. De bal kaatst echter terug en Leuven blijft in balbezit. Nu legt Jef zich waar hij in de eerste plaats al had moeten liggen, op picket op twee meter, waar hij met een zuivere pas van Ward de bal pijlsnel doorkatapulteert boven zijn hoofd. 3-3. Wanneer de Oostendse nummer 6 buiten vliegt, is het Joris Leemen die zijn steeds beter wordend shot demonstreert, en de bal staalhard binnenketst in de korte hoek na een goede pas van Gabriele. Even wat verwarring in de Leuvense verdediging blijkt geen probleem te zijn, want Alexander lijkt vastberaden niets meer binnen te laten in zijn goal. Enkele mooie acties van Leuven terwijl Oostende even de kluts kwijt lijkt. Een shot van 5 meter van Laurens dat helaas gestopt wordt, een mooie doortikbal van Jef na een perfecte pas van JP die net over gaat, een shot van een lukas die op het water lijkt te lopen wanneer hij omhoog komt dat wordt gestopt… Maar dan ziet Laurens een gat boven het hoofd van de keeper en schiet de bal los binnen. Maar wanneer Laurens buiten vliegt slaagt leuven er helaas niet snel genoeg in om de verdediging te reorganiseren, en kan de Oostendse nummer 4 alsnog scoren. En daarmee eindigt de tweede time op 5-4.

 

De derde time begint hard op hard, en het is Leuven die als eerste scoort, met een strakke revers van Jef. Niet veel later maakt ook Joris zijn tweede goal. En niet veel na de time out van Oostende, maakt Lukas een goal van formaat. Met 8-4 lijkt leuven gecontroleerder te spelen, en Oostende de pedalen kwijt. De rest van de time gaat voorbij en met 8-4 gaan de Leuvenaars de laatste rust in.

 

Bij het opzwemmen slaagt Leuven er in de bal te pakken. Zit Oostende, een ploeg met een 30 meterbad er fysiek door? De eerste helft van de laatste time vallen er geen goals, maar lijkt Leuven inderdaad zeker niet te moeten onderdoen voor de waterpolospelers van de kust. Leuven speelt rustig en gecontroleerd, en benut de 30 seconden, waardoor ze er in slagen op 4 minuten van het einde nog steeds de 8-4 voorsprong vast te houden. Maar wanneer de Oostendse 2 op 3’59 van het einde nog een goal kan maken, besluit Leuven de kloof toch nog wat verder uit te bouwen. Een mooi shot van Lukas boven de keeper zijn hoofd, wordt helaas toch nog gestopt. Maar wanneer Joris een fout krijgt op 5 meter, schiet hij de bal genadeloos binnen. Leuven helpt elkaar in verdediging, en ze creëren samen kansen in aanval. Helaas is een tikbal op de kruising van Lukas, hoe mooi de actie ook, niet genoeg om de voorsprong uit te bouwen. Zelfs een mooi shot van een van de “jonkies” Michiel Dekeyser, wordt helaas door de sterke Oostendse keeper gepakt. Maar wanneer Lukas inzwemt en de perfecte pas krijgt van Ben, wordt Lukas vuil teruggetrokken aan diens arm. Een terechte penalty. Ben, de linkse Leuvense topschutter, legt zich klaar. Maar opnieuw toont de Oostendse keeper zijn hoog niveau. De bal wordt geblokt. Maar voor Oostende goed en wel beseft wat er gebeurt, schiet Jef naar de bal, dreigt de keeper naar zijn kant, om dan de bal snel door Lukas binnen te laten tikken. Op enkele seconden van het einde, nog een “lekkere safe” (quote Hannes Van Kerckhove) van de Leuvense keeper, maar helaas een penalty daarna. Oostende scoort deze en de match is beslist.

 

Met 10-6 wint Leuven de eerste ronde van de finale. Een sterke match van twee terechte finalisten. Zaterdag in Oostende beloofd weer een spannende match te worden.

 

Sponsors