U21: Leuven 9 - Gent 8

U21 LAQUA – KGZV

Verslag: Maarten Eerdekens

De Leuvense junioren kregen zondagavond Gentse op bezoek, wat op voorhand al een spannende match beloofde te worden. Vorige confrontatie kon Leuven op een diefje de drie punten mee naar huis nemen, nadat het 7-8 werd in Gent. Leuven staat tweede met 34 punten, Genste volgt op de vierde plaats met 30 punten en een match minder gespeeld. Leuven had zich laten vangen in Kortrijk en 8-8 gelijkgespeeld. De gentenaars hadden vorige week dan weer het deksel tegen de neus gekregen in Eeklo. Beide teams hebben de punten broodnodig om zich te plaatsen voor de playoffs.

De opening was voor de Oost-Vlamingen, waarbij het na een minuut de openingsgoal binnenlegde door een revairs op piquet. Nathan Dompas antwoordde onmiddelijk daarna met een schot dat via de deklat binnenging, 1-1. Leuven was op dreef, en na mooi uitspelen verdubbelde kapitein Hannes Van Kerckhove de score nadat het team de tegenstander helemaal uitspeelde. Leuven beukte op de goal van Gent maar de eeuwige slordigheid in het spel zorgde ervoor dat veel kansen gemist werden. Aan de overkant stond keeper Simen Cassiman daarentegen geconcentreerd te keepen. Hij kwam meermaals goed tussen bij lobs en schoten van ver. In de laatste minuut vroeg trainer Roberto Guarnieri een time-out aan om bij te sturen en was het Niels Descamps die met een lob de 3-1 op het bord zette op het einde van de eerste time.

Het tweede kwart gaat Leuven verder op het elan. Tom Roobaert knalt de 4-1 in de rechterbovenhoek vanop zes meter en Niels maakt af na een verre pas van Nathan Dompas van de overkant, 5-1. Hierna krijgt Leuven manmeer, doch Hannes schiet op de paal en Tim de Bondt op de keeper in de rebound. Gentse kan zich dan toch herpakken, eerst na een schot van 5 meter door slecht verdedigen van Leuven, vervolgens schiet Gent vanop piquet zich naar 5-3 ruststand.

Bij de derde time komt Gent terug tot op één punt doordat de bal in de rebound in de handen van Gent valt, terwijl Leuven aan het aanvallen is en Gent ongenadig afwerkt. Toch kan Leuven zich herpakken en Nathan knalt met een kanonschot de 6-4 binnen. Twee minuten later kan diezelfde Nathan vanop vijf meter de netten weer doen trillen, 7-4. In de tussentijd krijgen beide teams een manmeer, maar Leuven noch Gentse kan ervan profiteren. Simen redt nog eens mooi een hoge lob en na een snelle tegenaanval kan Tim De Bondt de 8-4 binnenleggen. Met deze score lijkt Leuven de schaapjes op het droge te hebben, maar het verslikt zich in de laatste minuut. Jos van Gorp wordt uitgesloten en deze keer kan Gent het wel afmaken. Gent kan zelfs weer terugkomen tot twee punten na een goal in de laatste seconde bij een laatste tegenaanval, 8-6.

Met twee punten voorsprong staat Leuven nog safe, maar waterpolo wordt altijd gespeeld in het laatste kwart, en ook de junioren kwamen daarachter. Hannes kan Leuven wel onmiddelijk de bal bezorgen na het opzwemmen. Hij komt alleen voor goal, maar hij is te laat met zijn schot. Even later kan de piquet van Gent Steffen en Simen verschalken en de 8-7 maken. Nathan en Niels krijgen meermaals hun kans, helaas allemaal naast of op de keeper. Het is Gent dat tegen de gang van het spel in gelijk komt, na een revairs vanop piquet in de verre bovenhoek. Leuven krijgt daarna manmeer en Roberto vraagt time-out. Na enkele passen komt Niels dreigend voor goal en schenkt Leuven de overwinning dankzij een schot in de korte hoek. Gent dringt nog aan, ook met een manmeer, maar kan niet meer langszij komen.

Leuven speelde in time één en twee als een goed geoliede machine, maar daarna moest het op individueel talent vertrouwen om toch nog de overwinning uit de brand te slepen. Het mag blij zijn met een overwinning na een comfortabele voorsprong meermaals uit handen te geven door goede kansen niet te benutten. De leuvense junioren zetten zich op de steviger op de tweede plaats met 37 punten, en mag al dromen van de play-offs.

Scoorden voor Leuven: Niels Descamps – 3, Nathan Dompas – 3, Tom Roobaert – 1, Tim De Bondt – 1, Hannes Van Kerckhove – 1

Sponsors