Waterpoloploeg Oeganda

Voormalige keeper, Gil Gram, heeft de allereerste waterpolo ploeg van Oeganda opgericht. Hierbij gebruikte hij oud materiaal van onze club. Lees hieronder zijn verhaal. 

 

"In oktober 2014 ging ik voor het eerst naar Oeganda om een stage te lopen aan IITA (International Institute for Tropical Agriculture) met de bedoeling een doctoraat te beginnen in samenwerking met Roel Merckx van de KUL. Een paar maanden op en neer reizen en uiteindelijk heb ik me in december 2015 uit België uitgeschreven en zou ik in Januari 2016 'voor goed' in Oeganda wonen. Initieel als consultant werkend voor IITA en pas in oktober 2016 ben ik mijn doctoraat officieel begonnen. Doctoraat is voor 4 jaar, dus ik heb in principe nog 3 jaar te gaan. Mijn doctoraat gaat over bodemvruchtbaarheid en bodem organische coolstof in Sub-Sahara Afrika. Praktisch onderzoek ik of het combineren van organische meststof (organisch materiaal) met synthetische meststof (inorganisch) een beter effect heeft op de productiviteit van maïs, enderzijds. Anderzijds, ga ik na of dit een manier zou kunnen zijn om als landbouw meer CO2 te kunnen opnemen uit de lucht, om te stockeren in de grond (als bodem organische koolstof) en dus tegen klimaatsopwarming," weet Gil te vertellen. Op deze manier is hij dus in Oeganda terecht gekomen. 

 

Wanneer we hem wat meer vragen over de waterpolo zelf weet hij het volgende te vertellen: "Ik hield me bezig met veel te sporten en zocht naar een goed zwembad om wat te trainen. Maar zwemmen is zoo saai! Ongeloofelijk. Ik kreeg er bijna een dégout van. Dus dringend tijd om waterpolo te initiëren! Ergens eind 2016, heb ik dan de Ugandan Swimming Federation gecontacteerd en uiteindelijk na een paar vergaderingen met heren in pak, kwam ik tot de vaststelling dat ze zeer geïnteresseerd waren om waterpolo op te starten, als deel van hun aquatic sports (naast Synchro). Hoe dan ook, ik kwam op de goede plaats, op het goede moment. Het plan was dat ik zou beginnen met wat zwemleerkrachten (van scholen/clubs) op te leiden en kennis te laten maken met waterpolo." 

 

Hieronder twee foto's van de eerste lichting van de ploeg. 

 

"Dit ging zo een aantal maand verder, met altijd wel wat gesukkel van zwembaden die goedkoop moesten zijn, maar als gevolg lang niet altijd even proper. Ik had een viertal studenten, waaronder Erick (onderaan bovenste foto) had duidelijk talent, maar vooral een hart voor waterpolo. Hij werd mijn gemotiveerde man en geeft zich nu nog altijd volluit voor de waterpolo. Hij neemt het als een persoonlijke ambitie op, ideaal dus! Hij werkt voor de USF, is ook zwem leerkracht  in een club en heeft een 6 tal jaar in Australië sportwetenschappen gestudeerd en gezwommen. Ik vind hem een groot talent, maar ook vooral hoe hij met een groep (kinderen) omgaat, echt chapeau. Ondertussen werd er wat geslabbakt en werd het tijd om een grotere groep zwemleerkrachten aan te spreken, dus een nieuwe vergadering georganiseerd door Erick." (zie foto hieronder)

"Dit gaf aanleiding tot een lichtjes andere, maar grotere groep vaste komers, die we dan vanaf eind juni-tot eind augustus hebben klaargestoomd om op hun beurt, waterpolo te introduceren in hun respectievelijke scholen/clubs."  (zie foto's hieronder van de 'nieuwe lichting')

 

 

"De coaches kregen dus vanaf september 2017 (begin nieuw schooljaar) de tijd om kinderen de waterpolo basics te leren. Op 18/11/'17 hebben we dan een vrij grootschalige evaluatie/selectie gehouden waar 63 kinderen, van een drie-/viertal scholen/clubs aanwezig waren (om maar te zeggen dat lang niet alle scholen/clubs aanwezig waren). Meer dan verwacht, maar doenbaar. We lieten ze een stuk of 6 basis oefeningen doen, waarop ze dan werden gescoord met 0 (onvoldoende) - 1 (potentieel) - 2 (goed). Oefeningen waren polocraw, pedalo handen op de rug, craw armen, schoolslag benen, zwemmen met bal, … Nadien werd er een training gegeven en estafette in 2 ploegen, superveel sfeer." (zie foto's hieronder)

 

 

Ze halen zelfs de pers. 

"We hebben nu een voorlopige selectie gemaakt gebaseerd op de scores: mixed teams, A team 15+, A team 14-, B team 14- en een C team 14-. Het is de bedoeling dat Erick en ik de A en B teams gaan trainen als een soort nationale selectie. Onafhankelijk daarvan worden de spelers geacht waterpolo te coachen in hun scholen/clubs en hopelijk vloeien daar ook teams uit. We gaan zo’n selectie om de zoveel maand houden, om het beste van het beste te trainen en kinderen te motiveren ambitieus te zijn. Redelijk snel erna, 11-15/12/'17, kwam Zuid-Afrikaanse coach Brad Rowe een waterpolo initiatie cursus geven. Donald Rukare (president van USF en Olympic committee) had de FINA daarvoor gevraagd en ten verbazing van iedereen werd het ook een feit! Dit was een ideaal moment en actie, om het momentum er in te houden en een nog grotere groep coaches warm te maken voor waterpolo!"

 

Wij zijn heel trots op Gil zijn werk en zijn blij dat wij ook, als club, een minimum aan hulp hebben kunnen bieden door middel van oud materiaal. Eind maart 2018 zal er een groep van de senioren van Leuven naar Oeganda gaan om hen te bezoeken en onderlinge matchen te spelen. 

Sponsors